top of page

Devrimci Beyin, Richard O'connor


..." Eğer kendinizden nefret etmek konusunda ciddiyseniz, o, ilişkilerinizi de ele geçirecektir. Kendinden nefret eden kişiler, ya onlardan nefret eden biriyle yuva kurar ya da bu durumlarını ciddi bir sır olarak saklayıp eşleri ile sadece yüzeysel bir ilişkiye sahip olurlar..."


KENDİNE DUYULAN NEFRETİ TESPİT ETME VE DURDURMA EGZERSİZİ

* Kendinizi suçlayan bir düşünce olduğunda ya da kendinizi aniden kötü hisstemeye başladığınızda, durun, sakin olun ve bunları fark edin. İç eleştirmeniniz size sataşmaya başlamış demektir.

* Bu durumu tetikleyen olayı ya da durumu tespit edin... Hisler durduk yere ortaya çıkmaz. Tetikleyici çok küçük bir şey de olabilir: bir anı, bir koku, bir şarkı. Farkındalıkla düşünmek size yardımcı olacaktır.

* Tetikleyici olay, orantısız hisleriniz ve size aynı şekilde hissettiren geçmiş deneyimleriniz ile ilgili bağlantıyı açıklığa kavuşturun.

* Tüm bu düşünceler aklınızdayken kendinize sorun: Gerçekten şu an hissettiğim kadar kötü hissetmeyi hak ediyor muyum? Benim yaptığım bir şey mi bu hisleri tetikledi? Eğer öyle ise, durum gerçekten o kadar kötü müydü yoksa geçmişin yükleri ile yüklü bir durum ile mi karşı karşıyayım? Kendinize tarafsız, empati dolu ve farkındalıklı bir vaziyette bakın.

* ...


"Bilinçli benlik, büyük ölçüde yeni beyinde ( neokorteks) bulunur; yeni beyin, evrimin insanlara verdiği ve bizi hayvanlardan ayıran şeydir. Neokorteks, beynin incelikli düşünmede görev alan kısmıdır. Deneyimlerimiz hakkında derinlemesine düşünür ve neyin bizim için iyi olduğu ve neyden kaçınmamız gerektiği hakkında, umarız ki, düşünceli kararlar verir. Bilinç dışına kıyasla bilgiye çok daha açıktır ve karşılık verirken çok daha esnek olma kabiliyetine sahiptir. Bizim sabırlı olmamızı, uzun vadeli düşünmemizi, geleceğe dair plan yapmamızı ve şimdiki zamanda gerçekleşen her neyse ona iç güdüsel tepki vermemizi sağlar. Kendimiz hakkında düşündüğümüzde beynin bu kısmıyla düşünürüz. Kontrolde kendimizin olduğunu ve hayatlarımızı tasarlayarak yaşadığımızı düşünmeyi severiz. fakat aslında karar verme mekanizmamız ve düşünmemiz bilinç dışı tarafından derinlemesine etkilenir...


Bu kitap kendimize zarar veren alışkanlıklar, bağımlılıklar, düşüncelerin aslında beyinde nasıl ve neden gerçekleştiğini anlatan ve içerisinde de harika egzersizler barındıran bir kitap. Otomatik benlikle yaptıklarımız, kendine zarar veren davranış kalıplarının etkileri ve benzeri süreçleri akıcı bir dille ve örnekler ile vakalar ile açıklamış. Keyifle okunası bir kitap...

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page